دمپر ضد حریق به منظور جلوگیری از عبور دود آتش به یک منطقه دیگر در مسیر کانال بصورت گرد و چهارگوش مورد استفاده قرار میگیرد . عملکرد این نوع دمپرها بدین صورت هست که تیغه دمپرها با فیوز آلیاژی مخصوص همیشه در حالت باز قرار دارد که اگر دمای محیط از 70 درجه بالاتر شد این فیوز ذوب شده و با فشار فنر باعث بسته شدن پره ها و مسدود شدن مسیر کانل میگردد .
دمپرهای ضد حریق جزو تجهیزات کنترل آتش هستند و برای اطفای حریق مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع این دمپرها از ورود دود و آتش به سایر بخشها جلوگیری میکنند. پرههای دمپر ضد حریق به وسیله فیوز کنترل شده و از آلیاژ خاصی برای ساخت آنها استفاده میشود. این پرهها از جنس ضد خوردگی هستند و برای محیطهای صنعتی بسیار ایدهآل میباشند. دمپرهای ضد آتش بیشتر در کارخانهها، پالایشگاهها و مکانهایی که احتمال آتش سوزی در آنها زیاد است، استفاده میشوند.
دمپر ضد حریق از زیر مجموعه دمپرهای بین کانالی است. این دمپرها در جلوگیری از انتقال آتش به سایر نقاط نقش موثری دارند و به این شکل از گسترش آتش در فضا جلوگیری میکنند. در دمپرهای ضد آتش یک فیوز خودکار در بدنه داخلی آنها قرار دارد که به صورت اتوماتیک و با افزایش غیر عادی دما عمل میکند. در این شرایط فیوز منجر به بسته شدن مجرای هوا در داخل دمپر میشود و از این طریق از گسترش آتش جلوگیری میکند. فایر دمپر هم که اغلب از ورق گالوانیزه و با ضخامت 1 میلی متر ساخته میشود، در مسیر کانال تعبیه میشود. فایر دمپرها در ابعاد متفاوتی موجود هستند و باید متناسب با داکت کانال هوا ساخته شوند. فایر دمپر را میتوان به صورت برقی و با استفاده از کنترل جعبه فرمانی که به سنسور دود و حرارت مجهز است، فعال کرد.
در رابطه با انواع و اقسام دمپرهای ضد آتش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. دمپر ضد حریق فیوزی: این دمپرها از نمونههای رایج موجود در بازار هستند که نسبت به افزایش دمای کانال تهویه هوا حساسیت زیادی دارند. فیوز این دمپرها با افزایش دما خیلی سریع فعال میشود. در این شرایط پرههای دمپر ضد آتش بسته شده و همین موضوع سبب جلوگیری از پخش و گسترش آتش میشود.
2. دمپر ضد حریق موتوری: این دسته از دمپرها کارایی بسیار بالایی دارند. دمپر ضد حریق موتوری به طور مستقیم به سیستم اطفای حریق ساختمان که به صورت برقی کار میکند، وصل میشود. برای همین اگر در ساختمان آتش سوزی رخ دهد و دود به سیستم ضد حریق برسد، یک هشدار برقی به تمام قسمتهای فایر دمپر و دستگاههای ضد حریق ارسال میشود. در نهایت هم تمام تجهیزات به طور همزمان فعال میشوند.
از جمله سوالاتی که برای بسیاری از افراد ممکن است پیش بیاید این است که دمپر ضد حریق در چه مکانی باید نصب شود؟ در این رابطه باید بگوییم که محل نصب دمپر ضد حریق از اهمیت زیادی برخوردار است و در صورتی که مکان مناسب و استانداردی برای آن در نظر گرفته نشود، اتفاقات ناگواری ممکن است رخ دهد. بهترین محل نصب دمپر ضد آتش محلی است که هیچگونه نشتی گاز و دود در آن وجود نداشته باشد. چرا که در صورت نشتی گاز، عملکرد دستگاه ضد حریق تحت تاثیر قرار میگیرد و در روند کار آن اختلال ایجاد میشود. در این شرایط دمپر ضد حریق نمیتواند از خود عملکرد مطلوبی نشان دهد. برای همین بهتر است نصب دمپر ضد حریق را به نیروهای متخصص و کاربلد بسپارید و بدون دانش و تجربه کافی به این کار نپردازید.
قیمت دمپر ضد آتش همچون بسیاری از دمپرها و دیگر تجهیزات متغیر است و قیمت ثابتی ندارد. چرا که عوامل زیادی بر روی قیمت فروش دمپر ضد حریق تاثیر دارند که از جمله آنها باید به فایر دمپر اشاره کرد. برای مثال فایر دمپر اتوماتیک و موتوردار نسبت به انواع فیوزی با قیمت بالاتری به فروش میرسد. همچنین مواردی چون ابعاد، جنس بدنه و نوع کاربرد دمپر بر روی قیمت خرید آن تاثیر دارد.